dilluns, 2 de novembre del 2009

Samhain


El Samhain és la festivitat d'origen celta més important del període pagà a Europa fins que va arribar el cristianisme. Es celebrava acabada la temporada de les collites i es considerava l'Any Nou Celta.
Samhain, en gaèlic, vol dir la fi de l'estiu, però també vol dir novembre.
En la festa celta del Samhain, s'autoritzava els morts a caminar entre els vius, així la gent es podia reunir amb els seus avantpassats. Per mantenir els esperits contents i allunyar els dolents de casa seva, deixaven menjar a fora i encenien fogueres, una tradició que ha anat evolucionant fins avui, en què els nens van per les cases amb el famós "Trick or treat" (Tracte o truc). S'acostumava a buidar naps (més tard carbasses), hi posaven carbó encès a dins, representant l'esperit que els donava poder.
Els cristians van conquerir els territoris celtes i van qualificar aquestes celebracions com una pràctica herètica, destruint gran part de la cultura, monuments i tradicions celtes. Els van anar convertint al cristianisme, i el Samhain es va convertir en el dia de Tots Sants, Halloween (All Hallow's eve o vigília de tots sants).
A través de les successives diàspores la festivitat va viatjar cap als Estats Units, i ha retornat envoltada del consumisme típic de la societat nord-americana.