dijous, 26 de novembre del 2009

"Com arreglar un país ric però desigual"

Ahir l'Anna en un comentari parlava sobre els impostos a Catalunya, precisament en Vincent Browne, un periodista de llarga trajectòria, en parlava en un article a l'Irish Times:
"Només alguns fets aleatoris, no és que els fets estiguin molt en ús avui en dia. Certament, no els fets que contradiuen la línea dels sistemes establerts econòmics i polítics.

Fet primer: Irlanda és un país molt ric, un dels països més rics del món. Tot i reconéixer una profunda contracció en l'economia en el 2009 més que en cap altre lloc de la UE, la nostra renda per càpita encara està al menys 10% per sobre de la mitjana europea. Estem millor que països com França, Itàlia, Espanya, Portugal i Grècia, i molt més bé que tots els 12 nous estats membres.

Fet segon: Hi ha només 10 països en el món més rics que els països rics de la UE. Aquests són tres xeics del petroli (Qatar, Kuwait i Emirats Àrabs) i Liechtenstein, Suïssa, Estats Units, Noruega, Luxemburg i Japó. Potser ara Austràlia i Canadà són més rics que Irlanda, però, tret dels paradisos fiscals i els xeics del petroli, Irlanda és probablement el setzè país més ric del món. És 110 vegades més rica que la República Democràtica del Congo, on la renda per càpita anual és ménys de 199€. L'última data és de l'informe del programa per al desenvolupament de les Nacions Unides de 2009.

Fet tercer: Irlanda té un del sistemes de recaptació d'impostos més baixos -com a percentatge del producte interior brut- de la UE. La recaptació dels impostos del 2007 va comportar el 32.5% del producte interior brut, comparat amb una mitjana europea del 40.9%. Només Letònia, Lituània, Romania i Eslovàquia van ser més baixos.
Dinamarca va recaptar el 49.5%, Suècia 48.9%, Bèlgica 46.1%, França i Itàlia 43.3% i Alemanya 40.8%. Tot i els levies (tipus de taxa irlandès), els nostres impostos es troben entre els més baixos d'Europa. (Dada d'Eurostat)

Fet quart: És veritat que els que guanyen més de 100.000€ (això inclou les parelles que presenten la seva declaració conjunta) paguen quasi el 50% de l'impost sobre la renda. Això no és sorprenent, des del moment en què aquest grup, que comprèn només el 6% de tots els assalariats, obté el 28% de tots els ingressos.

Fet cinquè: Els que guanyen menys de 30.000€, que comprèn el 46% de tots els assalariats, obtenen de mitjana menys de 15.000€ a l'any y reben només el 15% de tot els ingressos. Així, el 6% de tots els assalariats obté quasi el doble de la porció dels ingressos que el 46% de tots els assalariats.
Totes aquestes bases de dades d'ingressos i taxes estan disponibles a the Revenue Commissioners (Agència Tributària irlandesa).

Fet sisè: Els 168.627 assalariats que obtenen més de 100.000€ per any han tingut uns ingressos totals, al 2009, de 32,3 bilions. Calculant-ho, dóna uns ingressos de mitjana de 189.770€ per any. Estan projectats per pagar un total de 8,7 bilions en impostos sobre la renda, que ve a ser el 27% del seus ingressos.

Fet setè: Assumint que aquests que cobren més de 100.000€ paguin els levies (impostos) que s'han anunciat pel 2010, pagaran un 6% més dels seus ingressos en taxes. Això comporta un total de 33% dels seus ingressos.

Fet vuitè: Si els que guanyen més estiguessin obligats a pagar el 43% dels seus ingressos en taxes i levies, s'augmentaria a 3,2 bilions (simple càlcul: 10% dels 32,3 bilions).

Fet novè: Encara que els que guanyen menys de 160.000€ fossin exclosos d'aquestes taxes i levies addicionals i se'ls permetés contribuir a una proporció més baixa, les taxes addicionals podrien arribar fins als 2,5 bilions nets.

Fet desè: El 44% de tot els funcionaris públics guanyen menys de 30.000€ (aquesta informació ha estat proporcionada a través d'una resposta escrita a una pregunta al Dáil, del 3 de novembre i la dada prové de l'impost sobre la renda de 2007).

Fet onzè: El 75% de tot el servei públic guanya 50.000€ o menys. Ja que aquests ingressos provenen del Revenue Commissioners i s'apliquen als guanys totals, inclouen totes les ajudes i bons.

Fet dotzè: Irlanda és una de les societats amb més desigualtat en el món desenvolupat. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic va calcular en l'informe sobre la desigualtat que Irlanda era el 23è país més desigual dels 29 països desenvolupats.

Fet tretzè: Com a conseqüència d'aquesta desigualtat, més de 5.000 persones moren prematurament aquí cada any.

Fet catorzè: Recerques en desigualtat, aplicades arreu del món i, en particular, als Estats Units, mostren que com més ingressos desiguals hi ha en una societat, més s'estenen els problemes socials tals com l'obesitat, els índex d'empresonament, la violència, els problemes de salut, la dependència a l'assistència social i els baixos nivells d'alfabetització.

Reflexió: El Govern, amb el suport i la complicitat dels majors partits de l'oposició i la gran quantitat d'economistes, es nega a veure cap connexió amb cap dels fets esmentats més amunt per elaborar polítiques per tal d'arreglar el forat en les finances públiques."