diumenge, 13 de desembre del 2009

Més arqueologia a Sligo...

Sligo és un comtat que no deixa de sorprendre pels seus paisatges contrastats, per a mi és un dels més paisatges més interessants d'Irlanda, dels més verges. A més, en aquesta àrea hi ha la concentració més important de monuments prehistòrics de l'oest d'Europa.
Ahir en vàrem visitar dos més:
Heapstown Cairn és un cúmul de pedres de 60 metres de diàmetre, amb una base envoltada per blocs de pedra calcària. No ha estat mai excavada però és probable que fos una tomba, plena de mites. Just al costat d'aquest cúmul tan antic hi ha cases modernes amb hivernacles creats per al conreu de bolets, és ben curiós.

És impressionant The Labby Rock, el dolmen més gran d'Irlanda que pesa ni més ni menys que 70 tones, es troba a la vora de Carrickglass, i s'estima que va ser construït fa més de 5.000 anys.
Està situat en una vall molt humida, al costat d'un bosc atapeït de pins, que mantenen el terra sec i li donen un aire fosc i torbador, i molt a la vora d'un fantàstic complex hoteler on vam dinar mentre els cambrers esperaven un casament.
En la mitologia irlandesa, tant Heapstown com Labby Rock s'associen amb el lloc d'enterrament de Nuada, el rei de Tuatha de Danann.